Disney On Ice – över 20 år i Sverige.

Under de senaste 25 åren har mer än 3 miljoner barn och vuxna sett sina Disneyfavoriter live på isen i Disney On Ice is-shower. Disney On Ice är Sveriges största återkommande evenemang för barnfamiljer och lockar mellan 125 000 – 150 000 besökare årligen. Att få se sina Disneyfavoriter live på isen, få uppleva de härliga äventyren en gång till, minnas den fantastiska musiken och kanske sjunga med är bara något av allt det som lockar besökare. Tillsammans med chansen att få uppleva konståkning från is-artister i världsklass. Att också få göra det ihop med hela familjen, vänner, kompisar, mor- och farföräldrar gör det bara bättre.

Här nedan ser du en snabb återblick till Disney On Ice alla fantastiska is-shower som har turnerat i Sverige under 1992-2017.

1992 Mickey Mouse Diamond Jubilée

Det är ingen mindre än Musse Pigg som står i centrum när Walt Disney’s World On Ice lockar mer än 60 000 besökare till nybyggda Globen i Stockholm. Året är 1992, Musse Pigg har nyligen fyllt 60 år och firas med sju föreställningar. Efter ett tidigare försök att locka den svenska publiken till den glittrande is-showen är nu arrangören Feld Entertainment i Sverige för att stanna. Succén är ett faktum. Idag, 20 år senare, vet vi att Disney On Ice är en tradition hos många barnfamiljer. Och många av de som såg föreställningen 1992 är tillbaka i publiken. Nu som föräldrar med sina egna barn eller som mor- och farföräldrar. Disney On Ice är ett familjeevent.

1993 Peter Pan

En gnutta av Tingelings magiska stoft är allt som behövs för att alla ska förflytta sig rakt in i den klassiska berättelsen om Peter Pan. Disney On Ice är tillbaka och den här gången är det inte bara publiken i Globen som jublar när Peter Pan flyger över isen. Redan andra året i Sverige är det premiär för Disney On Ice i Scandinavium i Göteborg. Precis som i Stockholm gillar Göteborgspubliken det man får se. Peter Pan och Tingeling hinner också med ett uppskattat besök på Östra barnsjukhuset mellan föreställningarna.

1994 Skönheten och Odjuret

Skönheten och Odjuret är sagan om hur det onda besegras av det kloka och det sköna. Det här året får Disney On Ice-publiken se figurerna från filmen få liv på isen och blir bjudna på en bländande is-show med mer än 40 is-artister på isen. Sjungande skridskoåkande kandelabrar, bestick och porslin som lever ett eget liv och inte minst Belle och Odjuret trollbinder publiken hela föreställningen ända fram till det dramatiska slutet. Även detta år är det premiär i en ny stad. Gavlerinken i Gävle förvandlas till ett franskt slott när Disney On Ice intar arenan.

1995 Mickeys Magical Tales

Det här året är det dags för Musse Pigg att inte bara presentera en spännande berättelse på isen utan flera. 1995 är det premiär för den första is-showen där publiken i en och samma show får följa med till olika platser och möta karaktärer från flera olika berättelser. Fritt fram alltså för både djungeltrummor och undervattens-calypso, från Djungelboken och Baloo, Kung Louie och Mowgli till den lilla sjöjungfruns värld under vattnet, vännerna Blunder, krabban Sebastian och den skräckinjagande sjöhäxan Ursula. Publiken gillar det de ser. Återigen är det dags för en ny stad att hälsa is-showen välkommen. Den här gången Västerås. Det är också det här året de som beställer biljetter även kan köpa en samlar-pin.

1996 Aladdin

Femte året i Sverige och redan nu är Disney On Ice ett evenemang som börjar att bli en tradition hos många familjer. Publiken som sett föreställningen vill se mer och nya besökare hittar till is-showerna som under det nya årets första veckor kan ses i Stockholm, Göteborg och Gävle. Det här året bjuder Aladdin på en glimt av ”en helt ny värld”. Den välbekanta musiken sveper med publiken som jublar när Aladdin tar sig högt över isen på sin flygande matta och skrattar gott när den godmodige Anden ”Genie” med hjälp av lite magi fyller hela den vita isen med mer än ett hundra kopior av sitt ljusblå jag. Föreställningen får bra recensioner och rubrikerna lyder ”Magiskt”.

1997 Musse Piggs Stjärnparad

Det här året sparas det inte på något när det gäller att samla de mest populära Disneykaraktärerna på isen. Som vanligt är det Musse Pigg som håller i taktpinnen och som vanligt är det Långben och Pluto som har mest problem att hålla ordning på skridskorna nere på isen. Det är en Stjärnparad och det här året dyker även Roger Rabbit upp tillsammans med Baloo, Kajsa och Kalle Anka, Piff och Puff och många fler. Tempot är högt och scenografin och kostymerna bländande. 44 av världens främsta is-artister ger allt de har under den två timmar långa föreställningen. Det här året kan föreställningen ses i fyra olika städer och det är många som tar chansen.

1998 Snövit

När ljuset släcks i Globen, Scandinavium och Gavlerinken riktas stråkastarljuset mot Musse Pigg – men bara en kort stund. Det här året handlar is-showen om Snövit. För första gången får publiken se hela berättelsen om Snövit, de sju dvärgarna, den elaka häxan och prinsen live på isen! Gensvaret är stort och både små och stora barn rycks med i berättelsen, ropar varnande när häxan vill att Snövit ska smaka på det förtrollade äpplet och jublar åt dvärgarnas tokroliga dans bland stolar och bord. Föreställningen går för fulla hus i Stockholm, Göteborg och Gävle.

1999 Pocahontas

Indianprinsessan Pocahontas och berättelsen om engelsmännen som kommer till Virginia för att leta efter guld på 1600-talet inspirerar Disney att göra den första animerade långfilmen baserad på historiska fakta. Filmen kommer 1995 och fyra år senare är det dags för Pocahontas, tvättbjörnen Meeko, gammelmor Pilrot, John Smith och den girige guvernören Ratcliff och hans hund Percy att visa upp sig på isen. En ny bekantskap för många och succé för den lilla hunden som blev många barns absoluta favorit. Det här året passerar vi en miljon besökare sedan starten 1992.

2000 Classics

Bara några dagar efter firandet av millenniumskiftet är det premiärdags för Disney On Ice nya show – en kavalkad med inte mindre än fyra älskade Disneyklassiker. Med fantasins förtrollande kraft och lite hjälp av ett magiskt trollspö får publiken följa med på en fantasifull färd till Ariels undervattensvärld, Askungens bal på Slottet, den levnadsglada björnen Baloos djungelstigar och till London där färden avslutas tillsammans med de 101 dalmatinerna. Och det är precis så många gläfsande hundar på isen. Vilken start på det nya 2000-talet!

2001 Jungle Adventures

Att det handlar om ett djungeläventyr förstår man direkt när man kommer in på arenan det här året. Här hörs cikador, apvrål och rytande lejon. Över isen hänger lianer och på isen finns stora grönskande träd och färgsprakande blommor. Äntligen är det dags för Björnen Baloo och hans vänner från Djungelboken, Lejonkungen Simba och hans polare och Tarzan och hela hans gäng, att ha den glittrande isen för sig själva. Som vanligt bjuds det på skridskoåkning i världsklass toppat med akrobatik och luftfärder som får det att kittla i maggropen. Och inte minst skön musik signerad Elton John och Phil Collins. Föreställningen blir en av de mest populära showerna från Disney On Ice i Sverige.

2002 Toy Story

Det här året har koreografer, scenografer och kostymmakare tillsammans med alla de fantastiska isartisterna återskapat figurerna och miljön som vi lärt känna i filmen Toy Story. Det är en fantasifull berättelse som utspelar sig på isen och som handlar precis om det som väl alla barn önskar sig – att de kära leksakerna blir levande. Föreställningen rosas av kritikerna och publiken jublar i Globen och Scandinavium.

2003 Beauty and the Beast

Årets föreställning är den klassiska berättelsen om Skönheten och Odjuret. Det är en tidlös romantisk äventyrsberättelse som har allt: En förtrollad prins, en vacker flicka, en självgod beundrare, en magisk ros och ett mystiskt slott fullt av märkvärdiga föremål som kan tala! Här finns Lumière, Clocksworth, Mrs Pots, Chip och de andra förtrollade föremålen. Här finns också Belle och Odjuret. Is-showen blir lika uppskattad nu som för nio år sedan då Skönheten och Odjuret första gången hade premiär på isen.

2004 100 Years of Disney Magical Moments

Rekord på isen! Aldrig tidigare har så många Disneyfigurer varit på plats på isen samtidigt som i år när Disney On Ice hyllar Walt Disney i en glittrande jubileumsföreställning. Nykomlingen på isen det här året är Mulan som kämpar mot de rasande hunnerna på Kinesiska muren, de charmiga småkrypen med myran Flip och Disneykaraktärerna Benjamin Syrsa och Pinocchio. Det blir en storslagen turné med extrainsatta föreställningar och publikrekord både i Stockholm och i Göteborg.

2005 Jungle Adventures

Tarzan, Baloo och Simba är tillbaka och återigen ljuder djungelrytmer över isen. För allra första gången kommer Disney On Ice det här året till Linköping och blir det första familjeevenemanget i nybyggda Cloetta Center. Publiken i Linköping, Stockholm och Göteborg får hänga med Timon och Pumba på äventyr med Lejonkungen Simba. Tarzan och Jane visar djungelns underbara värld och Björnen Baloo och hans coola polare ser till att det svänger så isen nästan smälter.

2006 Musse & Mimmis Magical Journey

Årets is-show är en äventyrlig resa jorden runt – på is. När publiken sätter sig till rätta väntar inte mindre än fyrtio is-artister i kulisserna på att få ge allt i den två timmar långa föreställningen. De är alla konståkare i världsklass med långa och framgångsrika skidskokarriärer. Inför europaturnén har de finslipat teknik och koreografi, gjort sig riktigt hemmastadda i sina kostymer och tränat varje litet steg och alla hopp så att de sitter perfekt under föreställningen. Is-artisterna är mellan 18 och 32 år och kommer från åtta olika länder – USA, Canada, Ryssland, Slovakien, Australien, England, Frankrike och Finland. Nu är det dags. Tillsammans tar de, med fantasins hjälp, publiken ett varv runt jorden tillsammans med Peter Pan, Lilo & Stitch, Ariel och de 101 dalmatinerna. Vilken show!

2007 Princess Classics

Sju vackra och modiga Disneyprinsessor – Askungen, Snövit, Törnrosa, Ariel, Belle, Jasmine och Mulan – intar det här året isen och bjuder på sju klassiska Disneyäventyr. Det är första gången de alla möts i en och samma is-show och det blir en magisk och musikalisk resa till förtrollande slott och fjärran länder, långt, långt borta. Svenska Catarina Lindgren, som tagit hem flera SMtitlar i konståkning och idag är en erkänd koreograf bosatt i USA, står för koreografin. Det är inte bara på isen som det är gott om prinsessor. I publiken syns många små prinsessor som dagen till ära har tiara i håret och prinsessklänningen på.

2008 The Magical World of Disney On Ice

Mina damer och herrar, pojkar och flickor, föreställningen kan börja! Det här är den populäraste is-showen som gästat Sverige under Disney On Ice 20-åriga historia i Sverige och vi passerar 2 miljoner besökare sedan starten 1992. I The Magical World of Disney On Ice presenteras den ena Disneyklassikern efter den andra. Lejonkungen, Pinocchio, Aladdin, Toy Story, Mulan, Superhjältarna, Hitta Nemo och många, många fler. Isen ändrar färg och utseende i takt med att berättelserna avlöser varandra. Från djungelgrönt till havsblått, från sagoslott till korallrev, från iskalla vindar vid kinesiska muren till myllrande basarer och flygande mattor. Det här året turnerar även is-showen High School Musical i Sverige och barnmusikalen Disney Live! Nalle Puh har premiär.

2009 Princess Classics

Prinsessorna är tillbaka – ännu populärare än för två år sedan då de gästade Sverige. Den här gången är älvan Tingeling prinsessornas speciellt inbjudna gäst. De sju Disneyprinsessorna berättar alla sin egen historia. När det är den lilla sjöjungfrun Ariels tur förvandlas isen genom ett trollslag till en undervattensvärld med självlysande sjöhästar, maneter och andra vattendjur som sveper över isen i sambatakt. Det här året är det premiär för Disney On Ice i Malmö. Årets turné blir den hittills största med föreställningar i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö.

2010 Musse och Mimmis Sagolika Resa

Väskorna är packade. Musse & Mimmi ska ut på en resa. Det här året utökas Disney On Ice turné i Sverige till ytterligare en ort – Karlstad. På alla fem turnéstoppen får publiken se fyra Disneyklassiker komma till liv på den glittrande isen. Det här är året när publiken får flyga med Peter Pan och Tingeling till Landet Ingenstans. Simma under vattnet med den lilla sjöjungfrun Ariel, tassa fram på djungelstigarna med Timon och Pumba från Lejonkungen och rocka loss med Lilo & Stitch på Hawaii till tonerna av ingen mindre än the King, Elvis Presley.

2011 Disneyland Adventure

Det här året utspelar sig äventyret på Disneyland bland snurrande karuseller, sagoslott och världsberömda attraktioner. Musse, Mimmi, Kalle Anka, Kajsa, Långben och Pluto roar sig i världens bästa nöjespark – och vi får hänga med. På Disneyland möter de Superhjältarna som visar upp sina superkrafter, Baloo och hans glada kompisar, Buzz Lightyear, Woody och Jessie från Toy Story, Alice och den galne Hattmakaren som bjuder på en galen färd på isen. Den elaka fén dyker upp och det blir ett pirrigt äventyr som slutar lyckligt tack vare Superhjältarnas superkrafter. För första gången syntolkas Disney On Ice i Göteborg.

2012 Princesses & Heroes

Det är en stjärnspäckad is-show med höga hopp, djärv akrobatik och fantastisk skridskoåkning som har premiär direkt efter nyår i Globen. Disney On Ice fortsätter efter utsålda föreställningar i Stockholm till Göteborg, Malmö och Linköping. När fyrverkerierna har tystnat efter den sista föreställningen har fler än 150 000 besökare sett den glittrande is-showen. För de nya Disneyprinsessorna Tiana och Rapunzel är det första mötet med den svenska publiken och för den lilla älvan Tingeling ett kärt återseende. Disney On Ice Princesses & Heroes är den tjugonde is-showen i rad i Sverige. Disney On Ice är nu Sveriges största årligen återkommande familjeevenemang.

2013 Let’s Celebrate

I Let’s Celebrate firades festligheter och högtider från jordens alla hörn tillsammans med Kalle Anka, Kajsa, Pluto, Långben, Baloo, Mowgli, Peter Pan, Mulan och många, många fler. I denna is-show medverkade nämligen rekordmånga 52 stycken Disneyfigurer på isen.

Musse och Mimmi firade Alla hjärtans dag med en sagolik bal på slottet med alla Disneyprinssesorna, Tiana och Prins Naveen tog med besökarna på ett fantastiskt firande av fettisdagen i ett eget Mardi Gras. Lilo & Stitch bjöd på en hawaiian luau och Woody, Jessie och Buzz Lightyear tog med oss på en sprakande vinterfest.

Under de över 20 år som is-showen har turnerat i Sverige har totalt mer än 2,5 miljoner besökare sett Disney On Ice. För många familjer är det en tradition, för andra väntar en ny spännande upplevelse efter jul- och nyårshelgen.

2014 Worlds of Fantasy

Worlds of Fantasy var ett fartfyllt äventyr med många Disneyfavoriter på isen. Det var första gången Blixten McQueen, Bärgarn, Sally och gänget från Bilar gästade Sverige, och det var något helt nytt som publiken fick se på isen. Leksakerna från Toy Story var tillbaka och barn och vuxna hängde med Buzz Lightyear, Woody, Jessie och de andra när de sjöng och snurrade lasso över isen. Publiken fick också dyka ner i havet till Ariels underbara undervattensvärld och följa med Tingeling och alla Disneyälvorna.

2015 Magical Ice Festival

Magical Ice Festival var en virvlande is-show med spännande äventyr, action och magi. Det var första gången publiken fick följa med till Arendal och möta de kungliga systrarna Elsa och Anna från Disneys Frost, den härliga snögubben Olof, den våghalsige bergsmannen Kristoffer och hans ren Sven på isen – allt till musik från den dubbelt Oscars®-belönade filmen Frost.

På den glittrande isen dök också Ariel från Den lilla sjöjungfrun, Rapunzel från Trassel och Belle från Skönheten och Odjuret upp i en färgstark kunglig isshow med roliga och minnesvärda ögonblick från några av Disneys mest älskade filmer.

2016 Disney On Ice 25 år i Sverige

Disney On Ice firade 25 år i Sverige med en storslagen jubileumsföreställning. På den glittrande isen fick vi se Anna och Elsa och deras vänner från succéfilmen Frost tillsammans med Disneyfavoriter från Lejonkungen, Peter Pan och Den lilla sjöjungfrun.

Publiken hängde med Musse och Mimmi och alla deras vänner på ett spännande äventyr till sagans underbara värld. Äventyret började på den vidsträckta savannen hos Lejonkungen Simba, fortsatte hos Peter Pan och Tingeling för att dyka ner till Ariels underbara undervattensvärld och vidare till 2015 års stora succé på isen – Frost. I Arendal väntade systrarna Anna och Elsa. På isen fick besökarna också se bergsmannen Kristoffer och den underbara snögubben Olof från den Oscars®-belönade filmen Frost!

Sedan premiären 1992 hade 3 miljoner besökare sett sina Disneyfavoriter på isen i Disney On Ice spektakulära och fantasifulla shower.

2017 Frost

I Disney On Ice presenterar Frost fick publiken följa med till ett fantasifullt vinterlandskap och till en sagovärld som de knappt kunde föreställa sig när Sverige för första gången fick uppleva hela berättelsen om Frost – på is. Besökarna följde med Anna, Elsa, Olof, Kristoffer och Sven på en äventyrlig resa för att upptäcka att kärlek är den största och starkaste magiska kraften av alla. Publiken njöt av skridskoåkning när den är som bäst, bländande specialeffekter och de särskilt inbjudna Disneyprinsessorna och andra Disneyfavoriter i en glittrande is-show som för många blev ett minne för livet.